De Route Langs De 15 Top Bezienswaardigheden Van Zierikzee

- Advertisement -
- Advertisement -

In Zierikzee zijn tientallen bezienswaardigheden te zien. Het is genieten om een dag of twee kriskras door de stad te lopen. Echter om er zeker van te zijn dat je geen hoogtepunt mist en dat je geen ‘rondjes’ loopt, hebben we een complete route voor je uitgestippelt langs de mooiste bezienswaardigheden van Zierikzee.

Bezienswaardigheden Zierikzee route vanaf P3

Start van de route langs 15 bezienswaardigheden in Zierikzee

De start van de route begint op parkeerplaats P3 Scheldestraat. Hier kan je gratis parkeren in Zierikzee. Je kan de auto ook op een andere parkeerplaats zetten, maar dan start je bij een ander hoogtepunt van de stad. Hier vind je dus het adres en de route naar P3 Scheldestraat.

1. Sint-Lievensmonstertoren

Vanaf de parkeerplaats zie je een grote Dikke Toren. Dat is de Sint-Lievensmonstertoren. We hebben daar een apart artikel over geschreven. Dit is de eerste bezienswaardigheid.

Vanaf P3 de Scheldestraat steek je de retonde over en loop je rechtdoor de stad in. Het is zo’n 500 meter lopen. Deze dikke toren heeft een uniek verhaal en in de zomermaanden heb je ook de mogelijkheid om deze te beklimmen. Je hebt dan een geweldig uitzicht over het historische centrum en de Oosterschelde. Dit is de locatie van de toren Google Maps.

Scheldestraat naar dikke toren

2. Nieuwe Kerk

Direct achter de Sint-Lievensmonstertoren zie je de Nieuwe Kerk. Herkenbaar aan de zuilen. Dit is de tweede bezienswaardigheid op de lijst. In dit aparte artikel lees je meer over de kerk van Zierikzee. Hier zie je ook een foto van hoe de kerk vroeger was en hoe hoog men de toren wilde bouwen.

kerktoren bezienswaardigheid Zierikzee

3. Plein Montmaetre

Na het bekijken van de kerk, loop je door naar het Plein Montmaetre. Het is leuk om via de link iets meer te ontdekken over het ontstaan van het plein. Hier kan je heerlijk iets drinken en even op de foto met de leukste Zeeuwse muurschildering van Zeeland! Start de route via Google Maps naar deze bezienswaardigheid.

Montmaertre Plein in Zierikzee stadstoren

4. Stadhuismuseum met de stadstoren

Vanaf het pleintje zie (en hoor) je al de volgende bezienswaardigheid van Zierikzee. De stadstoren met de gouden Neptunes. Dit is een kleine 100 meter lopen. Dit is onderdeel van het stadhuismuseum. Hier ontdek je veel over het ontstaan en het verleden van de stad en omgeving. Bekijk de locatie op Google Maps.

5. Oudste huis van Zeeland

Nog geen 30 meter verderop, in dezelfde straat, staat het oudste huis van Zeeland! De binnenkant is volledig gerenoveerd, dus het gaat om gevel. Gebouwd in de 14de eeuw is prachtig om even bij stil te staan. Lees even het bordje naast de trap. Verder zijn er verschillende initiatieven geweest om ook de binnenkant te transformeren tot museum, maar tot op heden blijft het alleen bij de voorkant en kan je niet naar binnen.

oudste huis zeeland zierikzee

6. Gravensteen

We vervolgen onze route langs de bezienswaardigheden van Zierikzee. Als je voorbij het oudste huis van Zeeland loopt, sla je linksaf de winkelstraat in en vervolgens de eerst volgende rechtsaf. Daar aan de linkerkant staat Gravensteen. Dit is een eeuwenoude gevangenis waar op het bordes ervoor de meest bizarre straffen zijn uitgevoerd. Het is mogelijk om een rondleiding door het pand te krijgen. Bekijk hier de locatie op Google Maps.

schavot gravensteen museum zierikzee

7. Havenplein met de gasthuiskerk

Na het bekijken van de gevangenis sta je aan het begin van het Havenplein. Dit is onderdeel van het oude centrum van de stad. Via deze link lees je meer over de geschiedenis en highlights. Elk huis kan je hier wel een Zierikzee bezienswaardigheid noemen. Voornamelijk aan de linkerkant zie je de gasthuiskerk met de galerij (van onderstaande foto). In het midden boven de zuilen zie je nog het oude stadswapen.

De beuze zierikzee plein

8. Havenpark

Loop rechtdoor over het Havenplein naar het parkje wat je al ziet liggen. Hier is het heerlijk genieten van de monumentale panden. Je leest meer over bijvoorbeeld het anker en het kleine moment in deze volledige blogpost.

9. Oude Haven

Blijf de weg vervolgen naar het water met aan het einde de witte ophaalbrug. Dit is de Oude Haven dat nu ook een museumhaven is met oude boten uit vervlogen tijden. Tegenover ‘de loopplank’ zie je aan de andere kant van de weg, restaurant Cristó. Dat is één van de meest culinaire restaurants van Zierikzee.

Ophaalbrug Zierikzee Oude Haven

10. Noordhavenpoort

Aan het einde van de Oude Haven loop je tegen de Noordhavenpoort aan. Dit is één van de drie Middeleeuwse stadspoorten van Zierikzee. Dit was de belangrijkste beveiliging van de stad, want het gevaar kwam namelijk van zee. Deze poorten en stadsmuur moesten de haven beschermen. Het is mooi om even door deze poort heen en weer te lopen.

11. Zuidhavenpoort

Steek de witte brug over naar de Zuidhavenpoort. Wist je dat deze brug in een scene van Michiel de Ruyter is gebruikt? Ook deze stadspoort is een prachtige bezienswaardigheid van Zierikzee. Ook het oude stadscarillon is verwerkt in het topje van de toren.

12. Nieuwe Haven is vol met bezienswaardigheden

Blijf het water volgen. Vanaf het punt op de foto hierboven, is dat rechtdoor lopen. Je bereikt dan de Nieuwe Haven. Hier heb je aan de ene kant een straat met monumentale huizen. Aan de andere kant heb je de kade met, in de zomer, tientallen boten. Aan het einde van de kade zijn vaak ook nog visserschepen te zien die voornamelijk uitvaren voor de mossels. Ook zijn hier verschillende van onze favoriete restaurants in Zierikzee.

nieuwe haven zierikzee

Blijf rechtdoor lopen tot aan de molen die je in de verte al kan zien. Aan het einde van de kade zie je ook een metalen boei.

einde van de nieuwe haven

13. Blauwe Bolwerk

Door nog een klein stukje verder te lopen (richting de molen) zie je een ander gedeelte van de haven. Hier stond vroeger de Havenpoort. Dit wordt nu ook wel het ‘Blauwe bolwerk’ genoemd. Dit is een restant van een historische verdedigingswal uit 1621. Voor de muur is blauw hardsteen gebruikt. Het Blauwe bolwerk is de gemetselde muur van zo’n zeven meter hoog en zestig meter lang.

blauwe bolwerk zierikzee

14. Nobelpoort

Om de route langs de bezienswaardigheden van Zierikzee te vervolgen, lopen we terug naar de kade. Vanaf hier gaan we rechtdoor het centrum in richting de Nobelpoort. Een kenmerkende stadspoort uit de middeleeuwen aan de andere kant van de stad. Om het je gemakkelijk te maken, kan je direct de route starten naar deze locatie op Google Maps. Het is 900 meter lopen en zonder stoppen is dat 11 minuten lopen.

Ingang Nobelpoort Zierikzee

15. Korenmolen de Hoop

Na de Nobelpoort, is het tijd voor de laatste bezienswaardigheid van Zierikzee op deze route. Het gaat om de oude korenmolen ‘De Hoop’ genaamd. Vanaf de Nobelpoort is deze al te zien, als je de stad weer inkijkt. Hier wordt nog steeds meel gemalen. Op zaterdagmorgen is er een mogelijkheid om deze molen ook te bezoeken. Bekijk de locatie op Google Maps.

Dan is het nu tijd om heerlijk de stad in te gaan voor een laatste ronde. Bijvoorbeeld weer even naar het Havenplein! Ook de parkeerplaats P3 is in de buurt, als je door wilt naar een andere bezienswaardigheid of activiteit.

Gerelateerde verhalen