Montmaertre Plein in Zierikzee is een feest voor je zintuigen

Één van de leukste plekjes in Zierikzee is toch wel het plein Montmaertre. De stad staat voornamelijk bekend om zijn monumentale panden. Echter weten velen niet, dat genesteld in het centrum van de stad, een kleine wijk ligt waar creatievelingen elkaar ontmoeten. Plein Montmartre is een verborgen juweel dat barst van de levendige kleuren en een sfeer die bezoekers even in een andere wereld brengt.

Wist je trouwens dat dit het hoogste punt is van de stad?

Montmaertre Plein in Zierikzee stadstoren

Plein Montmaerte staat in het teken van ontmoeting

In 2013 is het plein volledig gerenoveerd. Je treft er nu verschillende plekjes om te ontspannen. Bovendien is gelegenheid voor live muziek. Op andere momenten is het heerlijk luisteren naar het kletterende water van ‘de kikkerfontein’. Ook is er in de zomer de gelegenheid om op een terrasje te zitten. Verder wordt er meerdere keren per jaar een kleinschalige markt gehouden van lokale kunstenaars. Het is dus voornamelijk een plek van ontmoeting.

Montmaertre Plein in Zierikzee

Wat is er nog meer te zien op het plein?

Het eerste dat opvalt is de kleurige muurschildering. Dit is geworden tot één van de meest fotogenieke plekjes van de stad. Deze muurschildering is gemaakt door kunstenaars uit de Beddeweeg. Dat is om het hoekje van deze muur.

Muurschildering Montmaertre Plein in Zierikzee

Vanaf het Montmaertre plein kan je ook een glimp opvangen van de schitterende stadstoren met zijn gouden Neptunes op de top. Deze steekt boven enkele monumentale pandjes uit. Momenteel tref je hier op een muur ook nog een bord met een gedicht aan dat verwijst naar de historie van deze plek.

stadstoren zierikzee museum vanaf plein

Het ontstaan van de naam Montmaertre plein

Er zijn verschillende feiten die bijdragen aan de tot standkoming van de naam Montmaertre plein. Voor kunsternaars verwijst de naam naar de bekende wijk in Parijs. Ook in Zierikzee moest de plek in het teken staan van sociale verbinding en ontmoeting.

Honderden jaren geleden woonde hier op een hoek ene meneer Gillis de Maerman. Hij werkte in de vleeshal die naast de stadstoren was gevestigd. Het verhaal gaat rond dat zijn vrouw vlees(afval) verdeelde onder de armen. Dit versterkt de gedachte dat het plein altijd al in het teken stond van sociale cohesie. Bovendien is het plein het hoogste punt van de stad. Omdat het woord ‘Mont’ in het Frans ‘berg’ betekent, kwamen alle woorden samen en ontstond de naam Montmaertre.

Meelstraat gedicht vleeshal zierikzee Montmaertre plein

Bekijk de route naar het plein

Gerelateerde verhalen

Opmerkingen