Havenplein in Zierikzee – Beleef de Charme van het Oude Centrum

Het Havenplein voelt als het absolute middelpunt van de stad. Hier is veel te zien en komen de meeste winkelstraatjes samen. In deze gids ontdek je alle bezienswaardigheden van het plein, het Havenpark en de Oude haven. Dit is het oude centrum van Zierikzee!

Het Havenplein, Havenpark en Oude Haven zijn het oude centrum van Zierikzee

Het Havenplein is sterk verbonden met de Oude Haven. Ze grensden vroeger aan elkaar. Het Havenpark (en een gedeelte van het plein) bestond toen nog niet. Dit was toen ook een kade met water. Dit wordt ook wel de ‘Goudkust’ van Zierikzee genoemd. Rijke kooplieden en bestuurders lieten hier de mooiste huizen neerzetten. Het is leuk om een rondje te lopen langs deze monumentale panden en te genieten van de historische charme.

Monumentale huizen

Rond 1870 is een gedeelte van de haven gedempt en ontstond het Havenplein. Het ‘golvende patroon’ van de stenen op het Havenplein is nog een leuk detail dat verwijst naar deze tijd. 20 jaar later is de Oude haven verder ingekort en ontstond het Havenpark. Dit is nu een stadspark waar je heerlijk kan genieten tussen prachtige, monumentale panden.

Goudkust gedempte oude haven

Laten we eens kijken wat er nog meer te ontdekken is.

Historie en hoogtepunten van het Havenplein

Het Havenplein heeft een rijke historie die nauw verbonden is met de ontwikkeling van Zierikzee als stad. Het plein was ooit het bruisende centrum van de commerciële activiteit van de stad, met tal van winkels, pubs en herbergen voor zeelieden, kooplieden en bezoekers. Tegenwoordig heeft het Havenplein veel van zijn historische charme behouden, met veel van de originele gebouwen die nog overeind staan.

De beuze zierikzee plein

Gasthuiskerk

Het eerste dat opvalt is de Gasthuiskerk of beter gezegd de galerij voor en onder de kerk. Dit wordt door locals ook wel ‘de Beuze’ genoemd. Hier is het heerlijk koel in de zomer en is het een ideaal plekje om even uit te rusten of een praatje te maken. Boven de pilaren zie je nog het oude stadswapen van Zierikzee (zie foto hieronder).

stadswapen boven gasthuiskerk havenplein

Muziektent

Aan het einde van het Havenplein staat de zogenoemde muziektent. Deze is in 1907 gebouwd als herdenking aan een bezoek van Koningin Wilhelmina. Hier worden nog dikwijls evenementen en live optredes gehouden.

muziektent havenplein zierikzee

Waar is de markt in Zierikzee?

Inderdaad, de wekelijkse markt van Zierikzee vind je op het Havenplein. Altijd op een donderdag vanaf 9:00 tot 16:00 uur. Ook is er een jaarlijkse kermis en andere activiteiten.

Het Havenpark

Van het plein loop je direct het Havenpark in. Het slingerpad voert je dwars door het midden. Daar ligt ook een oude scheepsanker uit het begin van de 18de eeuw. Deze is ruim 100 jaar later opgevist voor de kust van Schouwen-Duiveland.

Scheepsanker Havenpark Zierikzee

Iets verderop tref je nog een bronze beeldje van Job Baster. Aan deze Zierikzeese arts hebben we de goudvis in Nederland te danken. Van origine is de goudvis een Chinese vis, maar dankzij hem kon deze ook in Nederland worden gekweekt. Het beeldje staat op deze plek, omdat meneer Baster op nummer 35 heeft gewoond.

bronze beeldje havenpark

De Oude Haven van Zierikzee

Als we voorbij de fontein in het Havenpark lopen, komen we bij de Oude haven van Zierikzee. Hier rolt nog steeds elke dag de zee binnen. Er is een duidelijk verschil tussen eb en vloed. Om een beeld te schetsen, heb ik een foto gemaakt bij laag water. Aan de kade is te zien, hoe hoog het water op andere momenten staat.

Oude Haven Zierikzee

Dit is nu een museumhaven geworden. Er liggen nog enkele historische zeilschepen die herinneren aan vroeger.

Aan het einde van de Oude Haven staan de middeleeuwse poorten Noordhavenpoort en Zuidhavenpoort. Dit zijn direct twee bezienswaardigheden. Via een mooie ophaalbrug maak je de oversteek. Wist je dat zich hier verschillende scenes afspelen van de film Michiel de Ruyter?

Ophaalbrug Zierikzee Oude Haven

Één ding is zeker

Er is nog veel meer te zien. Dus ben je van plan om Zierikzee te bezoeken? Dan mag je dit oude centrum echt niet missen. Laat je verrassen door de levendigheid van de stad. Met zijn historische charme, culinaire hoogstandjes en unieke winkelervaringen heeft het voor elk wat wils.

oude huizen Zierikzee

Gerelateerde verhalen

Opmerkingen