Bezoek de Plompe Toren en onthul de geheimen van de ‘verdronken dorpen’. Schouwen-Duiveland is een pittoresk eiland in het zuidwesten van Nederland. Het is een populaire bestemming voor toeristen die op zoek zijn naar een ontsnapping uit de bruisende steden.
Één van de belangrijkste historische plekken op het eiland is de Plompe Toren in Koudekerke. Deze historische toren speelde een essentiële rol in de geschiedenis van het eiland. Hier vertellen we over de geschiedenis en de mythe ven geven we tips om het meeste uit je bezoek te halen.
Bezoek de Plompe Toren waar de mythe van de zeemeermin van Westenschouwen wordt verteld
Het verhaal van ‘De zeemeermin van Westenschouwen’ wordt vaak in verband gebracht met de ondergang van het dorp Westenschouwen. Je herbeleeft dit met een bezoek aan de Plompe Toren.
De sage gaat als volgt. Vissers van Westenschouwen vangen op een dag een zeemeermin. In plaats van haar vrij te laten, nemen ze haar mee als ultieme vangst en binden haar met een net aan de kerktoren. Zowel de zeermeermin als de zeemeerman smeken om haar vrijlating, maar hier wordt om gelachen.
Vervolgens sterft de zeemeermin en spreekt de zeemeerman een vloek uit over de het dorp:
‘Westenschouwen, ’t zal u rouwen
dat ge heeft geroofd mijn vrouwe,
Westenschouwen zal vergaan
alleen de toren zal blijven staan’
Na een tijdje steken grote stormen de kop op. Mensen moeten vluchten en verschillende dorpen lopen onder water. Alleen de toren blijft gespaard.
Meer geschiedenis
De Plompe Toren is een toren die ooit toebehoorde aan de St. Felixkerk die in de 15e eeuw in Koudekerke werd gebouwd. Het doel van de toren was om te dienen als vuurtoren en als herkenningspunt voor zeelieden die door de gevaarlijke wateren rond Walcheren navigeerden. Het werd gebouwd op een fundering van houten palen, die uiteindelijk na verloop van tijd bezweken en ervoor zorgden dat de toren naar één kant kantelde.
Door de geschiedenis heen heeft de Plompe Toren verschillende bestemmingen gehad. In de 17e eeuw werd het gebruikt als seintoren door het Nederlandse leger. Later in de 18e eeuw diende het als observatiepost voor het Franse leger tijdens hun bezetting van Nederland. In de 19e eeuw werd de toren verlaten en raakte hij in verval.
De Plompe Toren, net buiten Koudekerke, deed tijdens de Tweede Wereldoorlog dienst als belangrijke uitkijktoren. De toren werd gebruikt om de bewegingen van Duitse troepen te volgen en was een belangrijk onderdeel van de verdedigingsstrategie van het eiland. Tegenwoordig kunnen bezoekers de toren bezoeken en genieten van een spectaculair uitzicht op de omgeving.
Duiken in Oosterschelde
De Oosterschelde is een populaire duik locatie. Ook bij deze toren is het mogelijk om het water in te gaan. De reviews zijn erg wisselend. Soms is het water zo troebel dat er niks te zien is. Andere keren is het opvallend helder en heb je een uniek beeld van de Oosterschelde.
Plompe Toren Beklimmen
De Plompe Toren is 23 meter hoog en één van de meest iconische bezienswaardigheden op het eiland en een must-visit attractie. De toren is gerestaureerd en biedt bezoekers een kijkje in de rijke geschiedenis van het eiland. Bezoekers kunnen naar de top van de toren klimmen en genieten van een adembenemend uitzicht op het omliggende platteland en de nabijgelegen zee. De klim naar de top van de toren is goed te doen en de inspanning zeker waard.
Is het water helder en spiegelglad? Dan heb je nog kans om restanten van ‘het verdronken dorp’ te zien.
Entree kosten en openingstijden van de Plompe Toren
De toegang tot Plompe Toren is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. De toren is het hele jaar open voor bezoekers, maar de openingstijden kunnen variëren afhankelijk van het seizoen. Het is altijd een goed idee om de officiële website te bekijken voordat u uw bezoek plant.
Als laatste kunnen we melden dat het parkeren naast de toren eenvoudig is. Bovendien is dit ook gratis. Dit is de locatie op Google Maps.
Een bezoek aan de toren is bovendien leuk in combinatie met een dagje Zierikzee. Bekijk onze tips!