De Nieuwe Kerk, gelegen in het charmante stadje Zierikzee, is een prachtig architectonisch meesterwerk dat bezoekers al eeuwenlang in de ban houdt. Dit historische pand, ooit gebouwd in gotische stijl in de 15e eeuw, heeft een belangrijke rol gespeeld in de rijke cultuur en geschiedenis van het gebied. In deze blogpost laten we je kennismaken met deze bezienswaardigheid van Zierikzee.
Nieuwe kerk in Zierikzee ontdekken
De kerk heeft er niet altijd zo uit gezien. In het jaar 1832 werd het gebouw door een brand getroffen en moest deze helaas worden afgebroken. Hieronder lees je meer over de geschiedenis. Het pand dat je nu ziet, is in 1848 tot stand gekomen. Ook is er rond 1980 restauratie werk verricht. De nieuwe kerk in Zierikzee heeft een derde van de oppervlakte van zijn voorganger.
Aan de voorkant zie je ook nog een ‘witte bal’ van steen op een stenen verhoging. Als je goed kijkt, is dit de omtrek van het eiland Schouwen-Duiveland. De parel ligt op de plaats van Zierikzee. Dit kunstwerk heet ‘Parel aan de Oosterschelde’ van kunstenares Teja van Hoften.
Wat te doen
De Nieuwe Kerk is niet alleen een historisch monument, het is ook een levendig centrum van gemeenschapsactiviteiten en evenementen. Het hele jaar door organiseert de stichting veel verschillende evenementen, waaronder concerten, kunsttentoonstellingen en rondleidingen. De avonturiers kunnen ook de kerktoren beklimmen die er naast staat.
Geschiedenis van de kerk
Zierikzee is in de 15de eeuw één van de meest invloedrijke steden geweest van Nederland. Daar hoorde natuurlijk een grote kerk bij om deze macht uit te stralen. Het wordt ook inderdaad één van de grootste kerkgebouwen van het land. Echter stagneert de welvaart en moet de bouw van de toren worden stopgezet. Hieronder is daar nog een interessante afbeelding van te zien.
In plaats van een Griekse tempel was het gebouw het onderkomen van de Hervormde gemeente. Vanwege de hoge onderhoudskosten is men in 1971 genoodzaakt, om het pand over te dragen aan de Stichting Oude Zeeuwse Kerken.