Review Rondvaart Oosterschelde Vanaf Zierikzee – Een Vergelijking

Het is heerlijk om een boottocht te maken over de Oosterschelde! Heerlijk even met de wind in de haren. Maar welke opties zijn er? En welke boot vertrekt er vanuit Zierikzee? In dit artikel kijken we naar de verschillende mogelijkheden. Kies de beste rondvaart die bij je past.

De Oosterschelderegio is een verborgen juweeltje dat het ontdekken waard is. Er is veel natuurschoon en je ziet dieren in hun eigen leefomgeving. Je kan kiezen tussen verschillende rondvaarten of het privé huren van een boot.

Boottochten vanaf Zierikzee en omgeving

Voor zover ik weet, kan je vanuit Zierikzee niet zelf een sloep of kleine zeilboot huren om de Oosterschelde op te varen (weet je inmiddels wel een adres? Laat het ons weten!). Ik denk dat dit te maken heeft met de stroming en de zandbanken. Het is tenslotte een zeearm waar eb en vloed aan de orde van de dag is.

Zelf een bootje huren voor de Oosterschelde kan wel vanuit Yerseke en Tholen. Echter is het Veerse meer populairder om zelf een bootje te huren. Daarom kijken we in dit artikel vooral naar boottochten om mee te varen.

Tips voor de vaartocht:

  • Reserveer en zorg dat je op tijd aanwezig bent. We hebben er eens één gemist, omdat we slechts 3 minuten voor tijd aanwezig waren.
  • Neem een verrekijker mee.
  • Neem goede (regen) kleding mee bij minder weer, zodat je altijd buiten kan genieten van de elementen.
  • Neem zonnebrand mee op een zomerse dag.
Rondvaart Zierikzee Schouwen-Duiveland Oosterschelde

De Frisia Rondvaarten vanuit de haven van Zierikzee

De zeehonden- en bruinvissensafari van Frisia Rondvaart is een unieke ervaring. Je maakt kennis met enkele van de meest fascinerende zeedieren in de Oosterschelde. De tour met Frisia Rondvaart is geweldig! Je hebt de kans om zeehonden en bruinvissen in hun natuurlijke habitat te zien. De gids is deskundig en de boottocht is comfortabel en leuk. Ze varen naar een bekende zandplaat midden in de Oosterschelde waar veel zeehonden en vogels komen eten en uitrusten. Bezoek hun website.

Kenmerkend voor deze tocht is dat ze uit de haven van Zierikzee vertrekken. Je kan het dus eenvoudig combineren met een dagje Zierikzee. Wel is een gedeelte van de boottocht door het havenkanaal. Persoonlijk vind ik dat minder spectaculair. Bij de Onrust (zie hieronder) vaar je wel direct de Oosterschelde op, maar is het weer 15 minuten rijden vanaf Zierikzee.

De Frisia vaart vanuit Zierikzee meestal 1x per week, terwijl De Onrust ook op doordeweekse dagen rondvaarten aanbiedt.

Een boottocht over de Oosterschelde met MS Onrust

Stel je voor dat je de enorme uitgestrektheid van het zeeleven ontdekt. De adembenemende uitzichten op de kustlijn en dieren, terwijl je door de wateren van de zuidelijke delta vaart. Dat beleef je in op meerdere dagen per week met de MS Onrust. Het leuke van deze boottocht is dat je direct de Oosterschelde op vaart vanuit de haven. Vanuit Zierikzee is het dus wel een stukje rijden met de auto. Bezoek hun website.

De Frisia komt ook dichter bij de ‘zeehondenplaat’ (de zandbank waar vaak veel zeehonden te zien zijn), maar dat zal de pret van De Onrust zeker niet drukken. Ze bieden zowel natuurrondvaarten als een familierondvaarten.

Houten sloep Plezierikzee tot 12 personen

Als alternatief is er ook nog de Plezierikzee om mee te varen. In deze houten sloep kunnen tot 12 mensen mee. Er zijn verschillende opties. Zo kan je een rondje door de haven en een stukje de Oosterschelde op. Andere mogelijkheden zijn onder de Zeelandbrug varen of naar de ‘zeehondenplaat’. De actuele vertrektijden en vertreklocatie bevinden zich bij dezelfde steiger als de Frisia. Dit is de locatie op Google Maps. Naast de ‘lange witte loopplank’ vanaf de dijk bevindt zich een bord met een poster erop voor alle informatie.

Rondvaart Zierikzee: Meezeilen met een zeilboot

Ja, je leest het goed! Het is ook mogelijk om vanuit Zierikzee mee te zeilen met een nostalgische zeilboot. Dit kan zowel met de Scaldis, de Morgenster als met de Vrijbuiter. Elk heeft zijn eigen charme. Vooral de Scaldis en de Vrijbuiter bieden opties om per persoon of met enkele mensen mee te zeilen. Bekijk hun websites voor de actuele afvaart datums en tijden.

Oosterschelde boottocht zierikzee Schouwen

Gerelateerde verhalen

Opmerkingen