De Mooiste en Beste stranden van Schouwen-Duiveland en Tips

In dit artikel ontdek je de mooiste stranden van Schouwen-Duiveland. Als je de kustlijn van Schouwen-Duiveland bezoekt, betreed je een serene natuur met een schilderachtig decor. Deze ongerepte kusten bieden een verzameling adembenemende stranden die bezoekers boeien met hun ongeëvenaarde schoonheid. Op deze pagina presenteren we een zorgvuldig geselecteerde selectie van de mooiste stranden van Schouwen-Duiveland. Elk met hun unieke charme en allure. Ook leggen we hieronder uit waar je de beste plekjes vindt. Als laatste, krijg je inspiratie en uitleg waarom dit bij de top van Zeeland hoort.

mooiste stranden schouwen duiveland kaart

Waarom het Schouwen-Duiveland strand bij de beste hoort

Laten we direct met de onderbouwing van deze top beginnen, want je krijgt in dit artikel geen standaard lijstje voorgeschoteld. Dit zijn de beste stranden van Schouwen-Duiveland, omdat ze een Blauwe Vlag hebben gekregen. Dit is een internationale onderscheiding voor de meest schone, veilige en duurzame stukjes kustlijn. Al sinds 1987 krijgt Schouwen-Duiveland deze onderscheiding.

Daarnaast heeft elk van deze stranden zijn eigen kenmerken. Denk aan verschillende wateractiviteiten, wandelingen of juist het eten & drinken en zo dichtbij mogelijk parkeren. Daarom ben ik ervan overtuigd dat één van deze opties je favoriet is.

De mooiste stranden van Schouwen-Duiveland

We hebben de kustlijn opgedeeld in 5 regio’s, zodat je eenvoudig de juiste kant op kan gaan. Ontdek per plek de eigenschappen, facaliteiten en mogelijkheden voor het perfecte dagje strand of om de vakantie compleet te maken.

1. Stranden bij Nieuw-Haamstede voor de rustzoeker

Het strand van Burgh-Haamstede is een rustig en ongerept stuk kust. Het bevindt zich temidden van prachtige stuifduinen en weelderig groen. Het ongerepte en natuurlijke landschap biedt een perfect toevluchtsoord voor ontspanning en om tot rust komen. Dit strand is ideaal voor fervente wandelaars en natuurliefhebbers die de aangrenzende natuurgebieden willen verkennen. Zo zie je hier bijvoorbeeld nog wel eens enkele damherten.

Kenmerken van het strand bij Nieuw-haamstede:

 • Type: natuurstrand
 • +/- 10 minuten lopen van de auto naar het strand.
 • Ideaal voor een wandelroute dwars door de duinen
 • Slechts één strandpaviljoen
 • Één van de rustigste stranden

Hieronder willen we duidelijk de verschillende strandopgangen aangeven. De blauwe lijnen zijn betonnen paden vanaf de weg naar het strand door de duinen. De rode lijn is een onverhard (zand) pad om de duinen te doorkruisen.Vanaf ’t Oude Vuur verder naar beneden (richting Domeinen 3) bevindt zich trouwens een naaktstrand.

Wandelroute vanaf de strandweg bij Nieuw-Haamstede

Meestal beginnen we bij het Middenpad. Vervolgens lopen we de rode lijn richting het Vuurtorenpad. Dan een stuk over het strand tot aan het Verklikkerpad. Als laatste vanaf hier via de rode lijn weer naar het Middenpad. Dit is iets langer dan een uur lopen zonder pauze. Start van het Verklikkerpad om te parkeren.

Strand Burgh Haamstede nieuw Wandelroute

Waarom heet het Verklikkerpad en Verklikkerduinen?

De naam Verklikkerpad en Verklikkerduinen zijn ontstaan omdat het water bij vloed mensen weleens insluit. Bij eb is het zand namelijk heel uitgestrekt en mensen lopen graag bij het water. Vervolgens heeft men tijdens vloed niet altijd door dat het water zich ook al begeeft tussen hen en de duinen. Op borden wordt duidelijk aangegeven tot hoe ver het water komt bij vloed, dus ga met een gerust hart wandelen op dit Schouwen-Duiveland strand.

2. Strand van Renesse voor de hele familie

Wil je heerlijk ontspannen met verschillende strandtenten in de buurt en dicht bij het strand parkeren? Geniet dan van het strand van Renesse (of optie 3 en 4 hieronder).

Strand van renesse kaart

Kenmerken van het Renesse strand:

 • Type: familiestrand en natuurstrand
 • Zowel levendige als rustige stranden
 • 1 tot 3 minuten lopen van de auto naar het strand.
 • Veel strandpaviljoens
 • Ideaal voor een wandelroute dwars door de duinen

Hieronder ontdek je de verschillende soorten Renesse stranden en waar je het beste kan parkeren.

vlieger show renesse strand schouwen duiveland
Vlieger show op het Renesse strand

Jan van Renesseweg

De populairste keuze van Renesse is de Jan van Renesseweg. Hier zijn alle voorzieningen, zoals een openbaar toilet en strandwacht. Ook is de opgang rolstoelvriendelijk. Verder tref je hier meerdere strandpaviljoens en kan je eenvoudig parkeren op de gelijknamige parkeerplaats bij de opgang (dit is de locatie op Google Maps). Dit kost wel enkele euro’s per uur. Om gratis te parkeren, kies je het transferium bij het centrum en neem je (in het hoogseizoen) kosteloos de bus naar het strand.

’t Klokje en het Watergat

Aan beide kanten van Jan van Renesseweg tref je ’t Klokje (ten noorden) en Watergat (ten zuiden), waarvan de laatste het rustigst is. Ook hier zijn paviljoens, toiletten en parkeerplaatsen (niet gratis in het hoogseizoen). Beide stranden zijn populair onder vakantiegangers die op de nabijgelegen campings en vakantieparken overnachten. Vanaf ’t Klokje kan je ook een stukje lopen (1 km) naar het begin van de Brouwsersdam. Klik op de naam hierboven om de locatie in Google Maps te openen.

3. Mooiste strand van Westenschouwen

Dit wordt het strand van Burgh-Haamstede genoemd. De strandopgang bevindt zich aan een rotonde met veel parkeergelegenheid en diverse strandtenten. Dit is de locatie op Google Maps. Een heerlijk strand met alle voorzieningen. Persoonlijk vind ik dit een geweldig strand, omdat het gecombineerd kan worden met de Boswachterij Westenschouwen. Dit is het grootste bos van Zeeland. Bij strand optie 5 gaan we verder in op deze mogelijkheid.

Iets verderop, richting de Oosterschelde stormvloedkering, is een strand dat ideaal is om met de hond te wandelen in de zomer. Dit bevindt zich voorbij de punt van Westenschouwen.

Kenmerken:

 • Type: familiestrand en natuurstrand
 • +/- 2 minuten lopen van de auto naar het strand.
 • Ideaal voor een wandelroute in combinatie met het bos
 • Meerdere strandpaviljoens
 • Ideaal voor met een hond

4. De Brouwsersdam voor watersport en relaxen

De Brouwersdam heeft elke waterliefhebber iets te bieden. Of je nu graag een dagje op het strand wilt relaxen of de actie wilt opzoeken. Zo zijn er veel verschillende strandtenten op de Brouwersdam. Het beste kan je aan het begin of aan het einde van deze dam zijn om te zwemmen. Halverwege de Brouwersdam heb je een groot breed strand met onder andere strandtent Natural High. Dit is minder geschikt om te zwemmen, want het water blijft lang ondiep. Ook zijn hier veel watersporters en bijvoorbeeld buggyen op het strand. Halverwege

Leuk bijkomend voordeel is dat het gratis parkeren is op de Brouwersdam. Er zijn ook plekken dat je naast de auto of camper kan zitten en kan genieten van de Noordzee. Goed om te weten is dat je hier niet mag overnachten met een camper.

Zeehonden spotten op de Brouwersdam doe je bij de Brouwerspuisluis. Als deze open staat, liggen al snel 7 zeehonden in het water te wachten op de vis die hier (duizelig) doorheen spoelt. Dit is de locatie op Google Maps, want je rijdt er zo voorbij.

Kenmerken Brouwersdam:

 • Ideaal voor watersporters
 • Gratis parkeren
 • Parkeren aan de kustlijn
 • Veel strandtenten
 • Zeehonden spotten bij de sluis

5. Domeinen 2 bij Burgh-Haamstede

Wil je niet de hele dag op het strand liggen en vind je het fijn om het te combineren met een schitterende wandeling? Bezoek dan Domeinen 2 in Burgh-Haamstede. Hiervoor parkeren we meestal bij parkeerplaats Het Groene Duin (locatie op maps). Vanaf hier loop je in zo’n 45 minuten door de Zeepeduinen en Meeuwenduinen naar de kustlijn. Hierbij ligt ook een heerlijk honden losloop gebied. Voor het strand van Domeinen 2 kan je ook parkeren bij de Boswachterij (zie hiervoor optie 3). Dit strand is dus ideaal voor een natuurwandeling en minder geschikt als familiestrand.

Kenmerken Domeinen 2:

 • Type: natuurstrand
 • Prachtige zandduinen (door verstuiving van wind)
 • Mooie wandelroutes
 • 45 minuten lopen naar de kustlijn
 • Geen strandtent op de eindbestemming

Gerelateerde verhalen

Opmerkingen